Health

‘Corneal Ulcer’/ Ulser Kornea Kerana Contact Lens – Tolong Jaga Mata Anda!

Comments (45)
  1. Dahlia Dasuki says:

    uhuhuuu takutnya. sekian lama xpakai contact lens, tetiba rasa nak pakai. tapi bila awk bukak cite nih, sseerraaamm neeyhh nak pakai contact lens balik. semoga cepat sembuh ^^

  2. Ruby.MY says:

    Aida. Awat degil benor. Hurmmm. Ruby pun dulu gitu. Tapi mata dah start tak selesa tu yg pakai spek sampai sekarang. Lantak la ada org cakap ruby cam yo soi betty lafeaaaaa ke. Hahaha.

    Semoga cepat sembuh!

  3. I just want to tell you that I’m very new to blogs and truly loved your blog site. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly come with remarkable articles. Bless you for sharing with us your blog.

  4. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your blog. It appears like some of the text in your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This may be a issue with my web browser because I’ve had this happen previously. Thanks

  5. mieszkania says:

    It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this fantastic blog! I estimate for now i’ll settle on behalf of book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I glance to the fore to brand in mint condition updates and will distribute this website with my Facebook congregate. Chat soon!

  6. You have brought up a very superb details , regards for the post.

  7. teemco says:

    TEEMCO LLC, an oilfield engineering company based in the Oklahoma City suburb of Edmond, thrust themselves into the spotlight over the last year, signing huge endorsement deals with the Oklahoma City Thunder, The University of Oklahoma, Oklahoma State University, and local CBS television affiliate KWTV, among others.TEEMCO made another big splash when they announced plans to purchase and renovate the historic Gold Dome building in central Oklahoma City, with their CEO Greg Lorson comparing the building’s positive electromagnetic energy to golf bracelets and revealing plans that included massive aquariums and the world’s largest salt crystal lamp.But as these audacious deals were being signed and promoted, TEEMCO and it’s chief executive were mired in legal and financial issues, and the troubles appear to be quickly escalating.

  8. Robin says:

    I knew I needed a platform for your molding of the deer.

  9. zura says:

    cik Aida, seronok baca blog ni. actually saya baru lps keluar wad disebabkan sakit yg sama.corneal ulser. serius, sebelum ni memang x ambil tau ada penyakit sebab contact lens. saya setuju, sbb lps hampir 10 tahun, baru jadi mcm ni.memang x sangka. akibatnya 12 hari kat wad dan masih kena refer doc pakar next week. mata still kabur x nampak jelas dan doc bagitau makan masa nak pulih.masa kena masuk wad, doc ckp mata kena jangkitan kuman dan nanah dah penuh hingga ke belakang mata. memang kena marah dengan doktor dan diharamkan pakai lens terus. walaupun dah keluar wad, mata masih ada bintik putih dan x clear. mmg terpaksa pakai cermin mata untuk keselamatan dan kesihatan mata. Doakan saya cepat sembuh.

    1. aidasue says:

      Ya Allah teruk juga kes awak. Alhamdulillah, mata saya macam dah okay sikit sekarang, saya pakai juga contact lens tapi ikut time 6-7jam lepas tu cabut. Memang takut sangat kena balik. Saya doakan awak cepat sembuh tau 🙁

      1. Ana says:

        sis, tanda dh sembuh drpd ulser kornea ni mcm mna ye? bintik putih hilang ke?

  10. Ezual says:

    Assalam, untuk pengetahuan semua “Cornea Ulcer” bukan berpunca dari kanta lekap jer, sy sendiri pun selalu menghadapi penyakit ni dari tahun 2005 sampai sekarang. Sy hanya memakai cermin mata shj dan dah lama sy tinggalkan kanta lekap.. Dah tau ubat dia pon dah ok cuma stanby ja. Kadang-kadang mata kita terlalu stress dan kurang air dalam badan, pekerjaan sy sebagai pemandu ini juga salah satu faktor sbb bersengkang mata bila memandu waktu malamkan. Petandanya mudah, rasa gatal pada mata kemerahan pada mata putih.

  11. shezryan says:

    Salam,,nak tnya psl proses tuk sembuh tuu cmna ye…sbab tunang aku dya daa msuk hospital,,pastu dctor bgie dya kuar..tp skrg mata dye tuu kabur2..mnatw penglihatan kabur2 tuu sbahagian dr proses tuk sembuh..

  12. safa says:

    salam sis naktanya,if x gijumpa doktor..but sy berhenti pakaikanta lekap..oleh sembuh kelau mcm tu?

    1. aidasue says:

      U kena jumpa dr untuk ambil ubat mata khas.

  13. ashril says:

    berapa lama utk sembuh ye? saya pakai spek pun kena.
    Doktor cakap boleh sembuh, setitik setiap sejam utk seminggu. betul ke?

    1. aidasue says:

      saya ambil masa lebih 2 minggu untuk sembuh huhuhu

      1. Izar says:

        Yes simptom sama kena jugak, so lepas sembuh tu bintik putih tu xde dah kan ?

  14. chuephiet says:

    Trims yha tips.na..

  15. Yon says:

    Salam & hi nak tanya awk punya bintik2 putih tu timbul betul2 lepas mata u bengkak &merah ke lepas weeks/months after that ? And awk pergi jumpa doc tu lps bintik2 timbul dlu ke mcm mana ? Sorry banyak tanya. Act saya pun ada sakit mata 2/3 weeks ago. Mata sakit + merah + bertahi. Salah saya sbb pakai contact lens for 12 hrs. The next day saya stop dlu contact lens & nmpak mata merah dah kurang. Hari ke4 mata saya back to normal dah but until now saya still belum start pakai balik contact lens. Hrini saya google jumpa ur blog. In your opinion kes saya ni agak2 kena jangkitan kuman tak ? And adakah saya perlu merujuk dr pakar ?

  16. Maizatul says:

    Perkongsian yg amat bermanfaat.trm ksh.setelah lbh 20 tahun memakai contact lense, ini pertama kali akak terkena ulcer kornea.

  17. Umri says:

    Hi, saya dari Indonesia.
    bagaimana kabar mata kamu sekarang ?
    Apakah sudah membaik ? Sudah hilang kah bintik putih pada kornea mata kamu ?

  18. Noor baini binti Abd Jalil says:

    Assalamualaikum…Aida…mata awak dah sembuh ke?brapa lama tempoh masa mata awak sembuh?mata sy ni dah ada bentuk ring kat anak mata sy ni…mata sy dah sebulan lebih x sembuh2 lg ni…tp stiap mnggu sy temujanji dgn dktor pakar mata…

  19. nor jamil says:

    As salam. Saya pun baru jgk kena ulcer kornea ni. Saya mula pakai contact lens ni dh 20 thn lebih. Katanya dh bernanah. Memang ada bintik tu di kornea. Tapi sblm tu kelopak mata atas ada terasa gatal2… skrg masih mkn ubat dn ubat titis. Mata masih merah lg dn blm hilang sepenuhnya.
    Semoga kpd semua yg mengalami ulcer mata ini diberi kesembuhan yg cepat. In syaa Allah.

  20. Yana nana says:

    Awak nak tanya sy pon mcm awak mata merah n buat mcm awak buat tu semua yg awak list sy buat hehe tapi xde kot dot putih. Tapi saya belek mata sy bila pandang tepi ada mcm lekuk sama saiz lens. Kenapa ekk

  21. Hayati says:

    Assalamualaikum. Saya baru balik dari hospital ni dan sahaja disahkan kena ulser. Betul mula2 kena mata jadi merah kemudian mata rasa macam ada. Contoh macam ada bulu mata tapi tak boleh ambil. Dah seminggu mc dan dah seminggu letak ubat tapi masih belum sembuh.

  22. Nor Hasanah Ismail says:

    Salam, saya alami sakit ni dah lama…dari 2017 dan masa tu saya check up hospital kerajaan je tapi taun tu jugak sy pregnant, abih pantang da 2018 saya tak pergi dah hospital sebab macam takda penyelesaian pulak huhuhu…punca sakit saya tau mesti sebab lens..sekarang saya pakai spek mata. Ada mengatakan saya perlu buat pembedahan supaya selaput/dot putih itu hilang tetapi saya tidak mampu.Ada no wassap tak…017-5452440, TQ

  23. Fatin says:

    Salam semua. Saya baru saje keluar dari wad. Disebabkan oleh kornea ulser ni. 3 mnggu saya dpat mc dari dktor. Alhmdulillah mnggu depan dah mula keja balik. Alhmdulillah mata dah makin ok. Cuma dktor ckap masih ada lagi. X sembuh spenuhnya. Boleh saya tahu berapa lama masa sis untuk betol2 sembuh. Dan xperlu pegi follow up dktor n xperlu bergantung dgn ubat lagi. Sbb skrng sy masih lagi perlu teruskn ubat n follow up dktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İstanbul escort - izmir escort - izmir escort -

Meritroyalbet

- casinomavigiris.club - betgarantigiris1.com -
baysanslicanli.com
-

lavivabets.com